Terugblik SOH bijeenkomsten


Op maandag 18 maart 2024 waren we te gast bij de Stichting De Chinese Brug. Een woon/zorg/welzijnsconcept voor de Chinese Hagenaars, maar ook voor de buurtbewoners. Voorzitter Atom Zhou van de Stichting heeft een inspirerend verhaal over hoe je dat kan organiseren: minder afhankelijk van subsidie en met vele vrijwilligers. Uiteraard was er Chinees eten, gemaakt uiteraard door de vele vrijwilligers. De rondleiding was interessant en de bijna 40 aanwezigen hadden een fijne netwerkavond.

Maandag 11 december 2023 hadden we deze keer een geweldige avond bij Invitez The Hague Hospitality Experience Centre. Invitez is onderdeel van ROC Mondriaan. We kregen eerst een rondleiding door de restaurants, het hotel, een bar en zagen diverse mooie zalen die je kunt afhuren. Daarna volgde een heerlijk 4-gangen menu uitgeserveerd door de studenten. Om helemaal in de kerststemming te komen, waren er ook studenten die live kerstliederen zongen. 

Beter kun je de donkere dagen voor kerst niet doorbrengen!

Maandag 18 september waren we te gast bij Stichting Anton Constandse. Deze Stichting biedt in de regio Den Haag beschermd wonen, ambulante ondersteuning en activiteiten voor mensen met een (ernstige) psychische aandoening. We werden hartelijk ontvangen met een hapje en een drankje door Edwin ten Holte (bestuurder) en zijn collega’s. Daarna was het tijd voor het inhoudelijke deel van de avond. Naast Edwin hadden meerdere medewerkers het woord, die vertelden over de werkzaamheden binnen de organisatie. Ook het onderwerp autisme kreeg extra aandacht, waarbij ook een ervaringsdeskundig medewerker zijn bijdrage had. De avond werd afgesloten met een heerlijk buffet.

12 juni waren we te gast bij strandtent de Kwartel voor onze jaarlijkse speeddate bijeenkomst. We hadden fantastisch weer voor deze bijeenkomst. De start was in klein gezelschap met onze ALV en na ontvangst van veel leden en introducees, startten we met een aantal opstellingen als opwarming voor het netwerken. Bijvoorbeeld de vraag “waar ben je geboren?” bracht mooie dynamiek en gesprekken in de groep. Hierna waren de korte netwerkgesprekken waar iedereen foto’s mocht gebruiken die bij hem of haar pasten. De avond werd afgesloten met heerlijke tapas en een drankje. Een top avond!

6 maart 2023 -Herinneringsatelier 

Deze middag en avond waren wij te gast bij het Herinneringsatelier van verpleeghuis Nebo van Saffier. Dit atelier is ingericht met allerlei spullen en foto’s uit vroegere tijden om op creatieve wijze samen aan de slag te gaan met herinneringen, levensverhalen en betekenisvolle momenten. Het atelier is bedoeld voor oudere Hagenaars, hun buurtgenoten en hun naasten om elkaar te ontmoeten en van betekenis voor elkaar te zijn.

Diverse medewerker van Saffier en Cardia verzorgenden een inspirerend, leerzaam en interactief programma. We sloten de avond af met een heerlijk Oosters diner.

19 december 2022 – Centrum voor Innovatief Vakmanschap

Deze bijeenkomst stond in het teken van innovatie. We waren te gast bij het Centrum voor Innovatief Vakmanschap van ROC Mondriaan waar onderwijs en zorg- en welzijnsorganisaties uit de regio elkaar treffen. Docenten, studenten en het werkveld zetten zich hier samen in voor het beter toepassen van technologie in zorg en welzijn. Programmamanager Sylvia Dolkemade vertelde ons alles over deze inspirerende plek. 

Daarna kwam ons eigen lid Agnes Oosterveen van Dynamisch Bureau aan het woord. Zij heeft een innovatieve app ontwikkeld voor het trainen van ons brein met neurofeedback, Brainmarker. Dit is een app waarmee de medewerker zelf thuis kan trainen om bepaalde klachten te verminderen, zoals stressklachten, burn-out, vermoeidheid en concentratieproblemen.

De interessante avond werd afgesloten met een heerlijke Indonesische maaltijd.

26 september 2022 – Den Haag Werkt

We waren te gast bij Den Haag Werkt (UWV en Gemeente Den Haag) op de nieuwe locatie aan de Fruitweg. Burgers kunnen er terecht voor het vinden van werk of een andere manier om mee te kunnen doen in de samenleving, het volgen van trainingen en opleidingen en voor het aanvragen van inkomen of voorzieningen. Ook is er informatie beschikbaar voor inwoners zonder vaste woon- of verblijfplaats. We kregen een rondleiding in dit geweldig gastvrije gebouw, mochten letterlijk een kijkje in de keuken nemen, en kregen een heerlijke maaltijd. Presentaties over de huidige arbeidsmarkt, maakten het geheel tot een aangename en leerzame avond!

20 juni 2022 – Beachclub Indigo Scheveningen

Onze jaarlijkse speedmeet was dit keer bij de sfeervolle strandtent Indigo. Onder de bezielende leiding van eventmanager Kim Groenestein-van der Beek kregen leden en niet-leden steeds 5 minuten de tijd om elkaar beter te leren kennen. Tussendoor werden we verblijd door de band van SOH lid Eugene Hansen. Een zeer geslaagde avond met goed gezelschap, lekker eten, een drankje en muziek, wat wil een mens nog meer?

4 april 2022 – Parkoers Zuiderpark

Deze keer werden wij hartelijk ontvangen bij Parkoers in het Zuiderpark. De sfeer was na 2 jaar Corona enorm vrolijk: we mochten weer! Bij Parkoers werken jongeren die op de ‘normale’ arbeidsmarkt minder gemakkelijk een baan vinden en en we werden zeer professioneel bediend. Deze avond kregen wij een heerlijk 5 gangen amusediner. Tussen de gangen door worden we door Franck Deuring van de foutenfabriek gestimuleerd om als organisatie open te zijn over fouten. Een inspirerend en interactief optreden!

27 oktober – Betekenis vadercentrum Adam op mannen-emancipatie

Maandag 27 oktober ontving Bilal Sahin ons gezelschap in het Vadercentrum Adam in het Laakkwartier op het Jongbloetplein. Bilal is lokatiemanger en zijn droom is om het Vadercentrum uit te breiden met meerdere locaties. In het Vadercentrum Adam werken 150 vrijwilligers uit de buurt, die zorgen dat naast de organisatie van het Vadercentrum ook de activiteiten voor mannen plaatsvinden, zoals cursus houtbewerking, cursus lassen en cursus kleding naaien, waardoor deze mannen weer terecht kunnen in de arbeidsmarkt.
Rudy van den Hoven, hoogleraar Haagse Hogeschool nam ons mee welk invloed het Vadercentrum Adam heeft op de mannen-emancipatie in de buurt en dat blijkt erg veel invloed uit te oefenen op de mannen, de vrouwen van deze mannen, maar ook op het terugkeren in de arbeidsmarkt.

5 juni 2021 – Wijn & kaasproeverij bij Romke’s wijn en Spijs

Maandag 5 juli nam Romke van Dijk, van Romke’s wijn en spijs ons mee in een zintuigelijke ervaring van heerlijke wijn en kaas combinaties. We waren met een kleine groep mensen voor het eerst weer bij elkaar, maar desalnietemin was het een groot succes. Mooie verhalen van heerlijke wijnen en bijzondere kazen verteld door een echte wijnkenner! Was top!

3 mei 2021 – Duurzame inzetbaarheid

Maandag 3 mei neemt Frank Brinkmans ons mee in het thema Duurzame Inzetbaarheid. Wat wordt echt onder dit onderwerp verstaan en hoe houdt je werknemers vitaal en veerkrachtig? Frank is werkzaam als Regisseur Duurzame inzetbaarheid bij Nationale Nederlanden. In die rol is hij inhoudelijk verantwoordelijk voor de dienstverlening naar werkgevers. Zelf heeft hij jarenlange ervaring in de consultancy en begeleiding van vele grote zorginstellingen. Hij is actief als spreker, trainer en auteur.

1 maart 2021 – Online netwerken en teambuilden

“Online netwerken en teambuilden”, een interactieve bijeenkomst verzorgd door wederom één van onze leden Joanne Heidinga van Blend It.

Het afgelopen jaar hebben we ons ontwikkeld tot ‘digital natives’. We werken, vergaderen en leren massaal online met behulp van diverse platforms. Thuis werken blijkt best prettig en zonder al die reistijd overleggen we zo lekker efficiënt! De voordelen van de Coronacrisis zijn niet moeilijk om te benoemen, maar er mist toch iets in dit verhaal. Samen werken is meer dan efficiënt vergaderen en mailtjes uitwisselen. Samen werken betekent ook een toevallige ontmoeting bij het koffieapparaat, zien dat je collega er niet zo lekker in zit en een lolletje maken op vrijdagmiddag. En dan je netwerk, wanneer kan je weer eens samen een kop koffie drinken, of bijpraten met een goed glas wijn? Nou, tijdens de SOH businessclub van 1 maart! Onder leiding van Joanne Heidinga onderzoeken we de sociale kant van online werken. In het plenaire gedeelte gaan we het hebben over online teamuitjes, koffieautomaat ontmoetingen en teambuilding. In het informele gedeelte brengen we dit direct in de praktijk met diverse vormen van online kennismaken, uitwisselen en netwerken.

1 februari 2021 – Fluent leadership

“Fluent Leadership” een masterclass verzorgd door één van onze leden van de Businessclub: Arno de Beer van de Plata Foundation Leiden:

Voor het werken op afstand werden in het begin nog wel enkele voordelen gevonden, maar zo langzamerhand glijden we de derde golf in en is de vertrouwde omgeving en een zekere toekomst onder de mensen weggeslagen.

Het gemis aan dagelijkse contacten met collega’s, gevoelens van eenzaamheid, verdwenen dagstructuren, remming op sociale vaardigheden; zo maar een paar aspecten, die steeds weer ingeslikt worden, maar die op termijn wel irritatie en miscommunicatie veroorzaken.

Als leidinggevende heb je te dealen met de grote vraag: hoe houd ik de regie, als ik niet kan zien wat er zich onderhuids afspeelt?

Een hulpmiddel daarbij is om kennis te nemen van het gedachtegoed van Functional Fluency. Dit helpt je om jouw emotionele intelligentie zo te ontwikkelen, dat je -zelfs op afstand-de behoeften van jouw teamleden op de juiste waarde weet in te schatten. Het bewustzijn op die sturing stelt de leidinggevende in staat om zijn gedrag op vloeiende wijze in te zetten tussen rationele en emotionele processen.

23 november 2020: Online meet up 

19 november 2019: The Penthouse – The Sky is the Limit

Na onze laatste bijeenkomst in The Penthouse van Den Haag, het hoogste restaurant van Nederland, waarin we op de 41ste etage stil hebben gestaan bij de trends richting 2030, borduren we in de volgende bijeenkomst op 9 maart verder op het thema:

“Innoveren is geen eindpunt, het is onze dagelijkse wereld waarbij je, continu blijven ontwikkelen van groot belang is”

23 september 2019 : Grandcafé Brasserie de Windes in Scheveningen

De laatste bijeenkomst had als thema: Gezond samenleven in Noordelijk Scheveningen. Dit is een initiatief van Respect, zorg, wonen & welzijn, Zorgcoöperatie Noordelijk Scheveningen en Lijn1Haaglanden. Als voorbeeld hebben we het woonzorgcomplex De Windes gekozen als voorbeeld en gastsprekers waren: Klaas Smilde (Respect), Danny Lindhout (bewoner), Ria Roelands (Zorgcoöperatie Noordelijk Scheveningen) en Piet Lock (Respect)

17 juni 2019: Resto van Harte in De Mussen in Den Haag

4 maart 2019: 03 Buurtrestaurant H’eerlijk in Den Haag

19 november 2018: Brouwerij Prael in Den Haag

20 juni 2016: Nieuw en oude sociaal ondernemers

28 september 2015: Duurzaamheid & bezieling

Onze gastheer deze avond was ’s Heeren Loo locatie Het Westerhonk. Met boswachter Steven struinden we over het terrein van Het Westerhonk (45ha) welke volledig ecologisch is ingericht. Hij vertelde vol enthousiasme over vleermuizen die zich niet laten leiden, over bunkers en vertelde uitgebreid over de geschiedenis van dit bijzondere terrein. Bij Het Westerhonk speelt natuur een grote rol bij de ontmoeting tussen de diverse bewoners en de bezoekers van dit prachtige (duin)gebied, deze ontmoetingen brengen zij ook tot stand door het organiseren van buurtsafari’s. De beheerder van de Duinboerderij en ecoloog van het Hoogheemraadschap Delfland hebben laten zien hoe ze binnen Het Westerhonk duurzaamheid omarmen.

15 juni 2015: Fietstocht door Den Haag

Schrijfster Marjan Berk heeft ons meegenomen op ontdekkingsfietstocht door Den Haag. Onderweg bezochten we tal van mooie projecten die een bijdrage leveren aan het welzijn van de Haagse burgers. Na een heerlijke lunch bij Het Karmijn (woonvoorziening voor Surinaamse Hindoestanen met een verstandelijke beperking). We volgden naar de bibliotheek Transvaal waar we uitleg kregen van twee gedreven leraressen Roos Visser & Liesbeth Bouwman over het belang van lezen en het extra onderwijs dat vanuit de bibliotheek op scholen wordt verzorgd om dit te stimuleren. Na een korte fietstocht stopten we bij De Laakse Lente waar Netty & Leo Olfers ons voorzagen van een borrelhapje en een drankje en enthousiast vertelden over hun eigen huis die meerdere keren per week dienst doet als huiskamer voor ouderen uit de buurt en de zorg die zij met elkaar voor elkaar dragen. Tenslotte stond er in restaurant De Lunchboxx een heerlijk Italiaans buffet voor ons klaar en vertelden het bestuur en studenten van stichting Zwementie over hun maatschappelijke initiatief waarin jongeren/studenten (MBO & HBO) zwemmen met ouderen met dementie. Deze ouderen wonen nog thuis of verblijven inmiddels in éen van de Haagse zorginstellingen.

13 april 2015: Dementie

WZH Waterhof zette voor ons de deuren van haar restaurant open voor een mooie bijeenkomst die in het teken stond van dementie en de omgeving. Dr. Anneke van der Plaats vertelde vanuit de neurowetenschap over hoe mensen met dementie het beste kunnen wonen en wat belangrijk voor hen is om zo goed mogelijk te kunnen functioneren. Ook vertelde ze over de valkuilen in de omgang met mensen met dementie en hoe wij er met elkaar voor kunnen zorgen dat mensen met dementie optimaal kunnen wonen.

Er is geen galerie geselecteerd of de galerie is verwijderd.

2 februari 2015: Ins- en outs van de Schilderswijk

Letterlijk op stap met een jongerenwerker, maatschappelijk werker en een opbouwwerker. In gesprek met bewoners over de aanpak van jongeren die dreigen te ontsporen, over de inzet van met buurtcoaches om het gevoel van veiligheid te verhogen en over ideeën van bewoners om hun wijk te verbeteren. Boeiend en inspirerend!

Sociale Ondernemers Haaglanden Businessclub